Bitumen dakbedekking:
een internationaal succesvol product
bewezen lange levensduur
gecertificeerd kwaliteitsproduct
veelzijdig en flexibel
maatschappelijk verantwoord
in Europa geproduceerd
ecologisch verantwoord
waterdichte garantie
In de zomer zijn de temperaturen in de stad vooral ’s nachts vaak hoger dan buiten de stad. Dat verschijnsel wordt wel hitte-eiland of internationaal urban heat island (UHI) genoemd. Met toenemende bebouwingsdichtheid en hogere temperaturen in de zomer neemt dit verschijnsel de afgelopen decennia toe. Metingen geven aan dat het verschil in temperatuur ’s nachts 5 tot 12 graden Celsius kan bedragen.
Het UHI heeft veel nadelen. Hogere omgevingstemperaturen leiden uiteindelijk tot hogere temperaturen binnenshuis. Daardoor is er meer behoefte aan koeling. Koeling vraagt per graad ongeveer driemaal zoveel energie als verwarming. Ironisch genoeg dragen de koelinstallaties door warmteafgifte aan de buitenlucht bij aan de opwarming, zij het in zeer beperkte mate. Verder leidt het tot gezondheidsklachten variërend van slecht kunnen slapen tot oververhitting van het lichaam, wat een hitteberoerte tot gevolg kan hebben. We spreken dan van hittestress.
Bitumen daken kunnen een goede bijdrage leveren aan het beperken van hittestress. In de eerste plaats kun je denken aan witte daken. Omdat witte oppervlakken een groot deel van de zonnewarmte reflecteren, nemen witte daken veel minder warmte op en hoeven dat dus ook ’s nachts niet af te geven.
Daarmee wordt ook een verlaging van de binnentemperatuur van enkele graden bereikt en is er minder energie voor koeling nodig.
Ten slotte draagt de lagere temperatuur van de witte dakbedekking bij aan het rendement van erop geplaatste zonnepanelen. Bitumen dakbedekking wordt fabrieksmatig voorzien van een witte reflecterende toplaag.
Een andere optie is te kiezen voor een groen dak. Dat kan een mos-sedum dak zijn met een beperkt gewicht of een complete daktuin. Naast vele andere voordelen, zoals biodiversiteit en opnamen van fijnstof en CO2, geldt voor groene daken hetzelfde als voor witte daken: ook een groen dak neemt minder warmte op. Bovendien houdt het groene dak water langer vast en geeft dat door verdamping geleidelijk af.
Download de publicatie van Roofs (PDF) Download de publicatie van Roof Belgium (PDF)
© 2024 ProBitumen Benelux | All rights reserved | Cookie- en privacybeleid